RHDV-2

Nyúl vérzéses betegsége 

(RHDV és RHDV-2)

Neill Gardner, Angliai Nyúl Tanács (BRC: British Rabbit Council) elnöke mondta az RHD-2 vírussal kapcsolatban:

"A legnagyobb aggodalom a vírussal kapcsolatban az, hogy endemikus, lassabban terjed, országszerte félelmet kelt és pusztítja a nyulakat, sokkal vészjóslóbb, mint az első törzs."

"Az RHD-2 ismereteinek hiánya szintén komoly problémát jelentett, mivel tulajdonosok túlnyomó többsége nem tud róla."

A nyúl vérzéses betegsége (RHD) erősen fertőző és gyakran halálos kimenetelű betegség, amely a vadon élő (üregi nyulak) és a háziasított nyulakat érinti. A rendelkezésre álló adatok azt sugallják, hogy az RHDV2 ismeretlen eredetű, újonnan megjelenő vírus. Antigén profilja eltérő az RHD1 vírustól, olyan mértékben, hogy különálló szerotípusnak tekinthető. Ezért az RHDV2 elnevezés jobbnak tűnik, mint az RHDVb, amelyet néhány szerző használ.

Történelmi áttekintés

Az RHD először 1983-ban télen jelent meg a Kínai Népköztársaságban. 1984-ben azonosították a betegséget okozó vírust. A vírus terjedt nyugatra, és 1988-ban elérte Európát. A vírus azóta megjelent Mexikóban, Kubában, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban. 1992-ben az Egyesült Királyság jelentette az első RHD-s esetet a hazai show-nyulakban. Az 1990-es években RHD kiterjedt negyven országra és vált endemikussá a vadon élő nyúl populációban Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kubában.

2010-ben Franciaországban megjelent egy új vírusváltozat vadon élő és tenyésztett nyulakon, melynek neve nyúl vérzéses vírusos betegsége 2 (RHDV2) és azóta Európa-szerte terjed, a legtöbb európai országban kicserélődött a cirkuláló RHDV1/RHDVa törzsekkel. 2015 közepéig megjelent Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Máltában, Norvégiában, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Tunéziában és az Egyesült Királyságban. 2016 áprilisában egy rendkívül halálos betegség indult el a világ egyik legészakiabb vadnyúl populációján Helsinkiben, Finnországban. A járványt azóta azonosították, hogy a vírus új RHD 2 törzse okozta.

Járványtan

RHD vírus halálos májgyulladást okoz a felnőtt háziasított és vadnyulak (az üregi nyulak fajai) között. Fiatal nyulak (6-8 hetesnél fiatalabbak) tünetmentesek a specifikus anyai humorális immunválasznak köszönhetően. Gyakori a vakcinázatlan állatok nagyarányú elhullása és az intenzív gazdaságokban a nyulak különböző arányban pusztulhatnak el a vírus típusától függően. A virulens RHDV/RHDVa a legtöbb vagy az összes fertőzött nyúl pusztulását okozhatja (halálozás 80-90%-os), míg az RHDV2 által fertőzött nyulakban változó a halálozás (5-70%). Ez a betegség a törzstől függetlenül, számos vadnyúl populációban drámai csökkenést okoz, különösen az első megjelenéskor. RHD nagyon könnyen terjed.

A fertőzés átvitele

RHD vírust nehéz elpusztítani és túlélheti a kíméletlen környezeti feltételeket is. Túlélheti az 50°C-os hőmérsékletet egy órán át, és nem inaktiválható fagyasztással. A vírus hónapokig is fennmarad a környezetben és az elpusztult egyedek tetemeiben. Az RHD terjedése közvetlen kapcsolatba hozható a fertőzött állatokkal és a ragályfogó tárgyakkal. A nyulak között szájon át, orron vagy kötőhártyán keresztül történik az RHD vírus fertőzése. A vizelet, a bélsár és a légzőszervi váladékok szintén hordozzák a vírust. A vírussal fertőzött állatok legfeljebb egy hónapig fertőzőképesek lehetnek az éghajlati viszonyoktól függően. Nem ismert, hogy ez mennyi ideig tart az RHDV-2 esetében. Egy fertőzött állatból származó tettem vagy szőr is továbbíthat RHD-t. Ragályfogó tárgy lehet pl. a ruházat, a szennyezett eleség, ketrecek, alom, etető tálak és a víz. Annak ellenére, hogy a vírus nem képes más emlősökben szaporodni, a ragadozó- vadászó állatok, mint például a róka, a görény és néhány madár a fertőzött nyúltetem elfogyasztása után a bélsarukkal üríthetik a vírust. A legyek, a bolhák és a szúnyogok szintén elterjeszthetik a vírust a nyulak között.

Klinikai tünetek

Bár a betegség klinikai fejlődése lehet perakut, heveny, fél-heveny vagy krónikus, a klinikai tünetek elsősorban a heveny fertőzésre vonatkoztak. Általában nincsenek klinikai tünetek betegség a perakut formájában és a fél-heveny formát hasonló, de enyhébb tünetek jellemzik.

A betegség lappangási ideje 1 és 5 nap között változik a kórokozó típusától függően, az elhullás pedig a láz (> 40 ° C) kialakulását követő 12-36 órában történhet. Ebben a fázisban különböző tünetek figyelhetők meg, mint például étvágytalanság, levertség, idegrendszeri tünetek (görcs, imbolygó járás, bénulás, csillagvizsgáló fejtartás), sírás, légzőszervi tünetek (nehézlégzés, habos és véres orrváladékozás) és oxigénhiányos (cianotikus) nyálkahártyák.

A fertőzés során néhány nyúlnál (5-10% az RHDV / RHDVa-nál és szignifikánsan több, ha a fertőzést az RHDV2 okozza) krónikus vagy fél-heveny a betegség fejlődése, amelyet súlyos sárgaság, súlycsökkenés és letargia jellemez. Ezek az állatok gyakran 1-2 héttel később valószínűleg a májműködés elégtelensége miatt elpusztulnak, de azoknál a nyulaknál, akik túlélik védettség alakul ki.


  1. Perakut: az állatok viselkedése normális és a táplálkozást követő néhány órán belül az állatokat elpusztulva találjuk.
  2. Heveny: az érintett egyedek letargikusak, lázasak (40C felett), emelkedik a légzésszámuk. Ezek az állatok általában 12 órán belül elpusztulnak. A laboreredmény csökkent fehérvérsejt és vérlemezke számot és emelkedett májenzimeket mutat. A betegség fő jellegzetessége a vérnyomás csökkenése, amely nehezíti a vénás erekből a vérvételt és a vénás úton történő kezelést is. Általában vér található a vizeletben és a hüvelyből is véres váladék ürül és néha az orrnyílások körül is habos-véres váladék figyelhető meg. Apró körülírt területeken szövetelhalások alakulnak ki az agyban, amely vérellátási zavart okoz, amely következtében görcsroham vagy egyéb idegrendszeri tünet jelentkezhetnek az elhullás előtt. Az elhullás előtti állapotban a nyulak sápadtak, sokkosak. A betegek ritkán épülnek fel az heveny fázisból, de amennyiben igen általában sárgaság alakul ki és néhány nappal később elpusztulnak. Azoknál az egyedeknél, akik túlélik ezt az időszakot állandó májkárosodásra kell számítani.
  3. Félheveny-krónikus: Azok a nyulak, akik enyhe tüneteket mutatnak vagy tünetmentesek felépülnek és immunisak lesznek a fertőzésre.

Diagnózis

Az RHD calicivírust általában az állatok elhullását követően diagnosztizáljuk a kórbonctani vizsgálat során. Különösen akkor gyaníthatjuk, hogy a hirtelen elhullás hátterében az RHD vírusfertőzöttség áll, ha a háztartásban egynél több nyúl pusztult el azonos módon (láz, letargia, elhullás). A differenciáldiagnózis magában foglalja a pasteurellozis okozta vérfertőzést, a myxomatosist, a mérgezést, a hőgutát és az E. coli vagy Clostridium perfringens E típusú enterotoxémiát. A vírus számos szövetben szaporodik, főként a tüdőben, májban és lépben és a viraemiás (ahol a vírus belép a véráramba, majd hozzáfér a test többi részéhez) szakaszt elvérzés követi. Az elhullást a fokozott a disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC) vagy a májelégtelenség okozza. A disszeminált intravaszkuláris koagulációnál a normális véralvadás zavart szenved. A betegség fokozott véralvadással kezdődik, ahol a kis vérerekben kialakuló vérrögök megakadályozhatják a vér áramlását, elzárhatják a vér útját a test szerveitől (tüdő, szív, vese). A fokozott véralvadás felhasználhatja a vérlemezkéket és az alvadási faktorokat, a kevesebb vérlemezke és alvadási faktor következtében pedig fokozott vérzés jelentkezik.

A betegség gyors lezajlása miatt az RHD-ben elpusztult nyulaknak általában jó a kondíciója. A leggyakoribb kórbonctani elváltozások a máj elhalása és a lépmegnagyobbodás. A máj általában sárgás-barna színű, morzsolódó és duzzadt. A lép fekete színű lesz, lekerekített szélekkel és duzzad. A vérzés számos más szerven és szöveten is látható. A légcsőben habos, véres nyák jelenthet meg. A félheveny és krónikus esetben a fülek, a kötőhártya és a bőr alatti szövetek sárgás elszíneződése figyelhető meg.

A májból, vérből, lépből vagy más szervekből származó mintákból laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégezni a vírus RNS-ének kimutatásához (pl. RT-PCR, Western blot, ELISA).

Morbiditás, Mortalitás, Immunitás

A klasszikus RHDV/RHDVa okozta betegséget nagyfokú morbiditás (=meghatározott számú egyed közül mennyi kapja el a szóban forgó betegséget) jellemzi (majdnem 100%) és halálozási aránya általában 70 és 90% között van. A legmagasabb morbiditást és halálozási arány a felnőtt nyúl populációban látható. A fiatal, 6-8 hetesnél fiatalabb nyulaknál kevésbé valószínű, hogy megbetegednek vagy elpusztulnak. A 4 hetes és fiatalabb nyulakat nem betegíti meg. Az anyai ellenanyagok (IgG), amelyek könnyen átjutnak a placentán megmagyarázhatják, hogy az igen fiatal nyulak miért állnak ellen az RHD vírusnak. Egyes tudósok úgy vélik, hogy egy fiatal nyúl éretlen immunrendszere nem képes a véralvadás megindításához szükséges kémiai anyagokat előállítani, ezért nem okoz tüneteket a fertőzés. Ezzel szemben az RHDV2 még a 15-20 naposnál fiatal állatoknál is okozhat betegséget és elhullást. A túlélő nyulaknál immunitás alakul ki és teljesen ellenállnak az RHDV rokon törzseinek, de nem az RHDV2-nek, amelyre az immunitás csak részben véd. Az RHDV2 által okozott betegség megjelenése különbözik a "klasszikus" RHD-től. A halálozási arány alacsonyabb, de nagyon változó (5-70%), a kísérletileg fertőzött nyulak esetében átlagosan halálozás 20% -os. Az elhullás a nem vakcinázott hízó nyulakban és a 15 napos szopós nyulakban jelenhet meg és a betegségek folyamata általában hosszabb (3-5 nap), és több nyúl mutat félheveny-krónikus tüneteket és elváltozásokat.

Röviden az Eravac nyulak vérzéses betegsége elleni vakcináról

"Az Eravac a nyulak vérzéses betegsége (RHD) általi elhullás csökkentésére alkalmazott állatgyógyászati vakcina. A 2-es típusú RHD vírus eltér az RHD vírus klasszikus formájától, mivel a betegség lefolyása elhúzódóbb, az elhullások később következnek be és hosszabb ideig tartanak, valamint a fiatal nyulak közül több pusztul el, mint a felnőtt nyulak közül. Az Eravac hatóanyagként a nyulak vérzéses betegségét okozó, inaktivált 2-es típusú vírus törzsét tartalmazza. A vakcinát 30 napos kortól adják be a nyulaknak, egyszeri injekció formájában befecskendezve a mellkas oldalán a bőr alá. A védelem egy héttel a vakcinázás után kezdődik. Az Eravac leggyakoribb mellékhatása a testhőmérséklet rövid ideig tartó emelkedése 40 ºC-nál enyhén magasabbra, amely a vakcinázás után 2-3 nappal fordulhat elő. Az enyhe testhőmérséklet-emelkedés spontán, kezelés nélkül oldódik 5 napon belül."

Források:

https://www.oie.int/fileadmin/Home/eng/Animal_Health_in_the_World/docs/pdf/Disease_cards/RHD.pdf 

https://en.wikipedia.org/wiki/Rabbit_haemorrhagic_disease 

https://www.justrabbits.com/new-rabbit-disease.html 

https://www.ema.europa.eu/docs/hu_HU/document_library/EPAR__Summary_for_the_public/veterinary/004239/WC500214907.pdf