Allergiás bőrbetegségekÁltalános tudnivalók az allergiáról /atópiás bőrgyulladásról/ atópiáról 

Az atópiás bőrgyulladás nagyon gyakori bőrbetegség, amely a kutya populáció 3-15%-át érinti és a bőrgyógyászati esetek több mint 50%-t az allergiás betegek alkotják. Az atópia egy viszkető bőrgyulladás, amelyet a kutyák spontán alakítanak ki a környezeti allergénekre. Az atópiánál az allergiás hajlam öröklődik. A klinikai tünetek változatosak és gyakran nehéz a diagnózis felállítása, a bolhanyál allergia és a másodlagos bakteriális fertőzések miatt.

Az allergiás kutyák általában 1-3 éves kor között kezdenek bőrtüneteket mutatni. Az allergia egyes kutyafajtákban gyakrabban fordul elő, ilyen fajták a westi, shar-pei, német juhász, magyar vizsla, akita, juhászkutyák, golden retriever, francia bulldog.

Az atópiás bőrgyulladást kiváltó allergének, lehetnek atkák (háziporatkák, tárolásiatkák), hámképletek, pollenek (pázsitfűfélék, gyomnövények, fák, bokrok), penészgombák. A leggyakoribb allergiás bőrgyulladást okozó allergén a háziporatka, amely évszakhoz nem köthető vakaródzást okoz.

Minden allergiás betegnél az első panasz a vakaródzás, amely lehet évszakhoz köthető, de fennállhat egész évben is a kiváltó allergénektől függően. A vakaródzás és az abból adódó bőrtünetek főként a fejen és az alsó test félen jelentkeznek, úgymint az ajak és az áll dörzsölése, a törzs vakarása, az mancsok, végbéltájék nyalakodása. A belélegzett allergének okozhatnak kötőhártya gyulladást (könnyezést) és orrnyálkahártya gyulladást (tüsszögést, köhögést). Az allergiás betegek gyakori bőrtünetei a szőrhullás, a bőrpirossága, piros foltok, göböcskék, fülgyulladás, bűzmirigy gyulladás, bőr és a szőr zsírosodása vagy szárassága, szőrtüszőgyulladás.

Fontos hangsúlyozni, hogy az allergiás betegség a kutyát egész életében végigkíséri és "végleg" meggyógyítani nem lehet. Nagyon fontos, hogy a megfelelő kezeléssel egy "vakaródzás mentes" életet biztosítsuk kedvenceinknek. Emberekkel ellentétben a kutya az allergiát nem fogja kinőni és az állat korának növekedésével súlyosbodhatnak a tünetek.

A vakaródzást és az ebből adódó bőrtüneteket kezelhetjük gyógyszeresen vagy igénybe vehetünk allergén specifikus immunterápiát.

Amit az eleségallergiáról (táplálék által kiváltott nemkívánatos reakció) tudni kell

Az eleségallergia egy immunológiai reakció az eleségben lévő összetevőkkel szemben, amely évszakhoz nem köthető vakaródzást okoz. Egyike a három fő allergiás bőrbetegségeknek, ezért minden vakaródzással járó bőrproblémánál gondolnunk kell az eleségallergiára is. Az eleségallergiánál a szervezet összetéveszti a nagy fehérje molekulákat a káros fertőző molekulákkal, majd gyulladáskeltő molekulákat szabadít fel azok elpusztítása céljából. Mielőtt költségesebb vizsgálatokba kezdünk (szezonális allergének vizsgálata) ki kell zárni az eleségallergiát. A tulajdonosok gyakran tévesen úgy gondolják, hogy állatuk mivel évek óta ugyanazt az eleséget fogyasztja, nem lehet allergiás az eleségben lévő összetevőkre (fehérje és szénhidrát). További gyakori tévhit, hogy minden esetben a "csirkehús" okozza a problémát. A téves hiedelemmel ellentétben a problémát okozó antigén általában a táp főösszetevője, azaz ha a betegünk életében nem evett "csirkehúst" allergiás sem lehet a csirkefehérjére és minden hús vagy táp (legyen az marha, hal, bárány...) amit az állat már életében evett okozhat eleségallergiát.

A leggyakoribb eleségallergének kutyában a következők: marhahús (8-60%), tej (23%), tejtermék (28%), csirkehús (28%), tojás (3-20%), búza (24%), gabonafélék (28%), szójabab (32%), kukorica (25%), zab. A sertéshús, hal, rizs ritkán okoz eleségallergiát. Macskában a leggyakoribb eleségallergén a hal (42%) és a tejtermék (14%). Egyéb allergének lehetnek a disznó, bárány, birka, nyúl, ló, pulyka, kagyló, rizs, krumpli, zabkorpa, kukorica, veteménybab, csokoládé, benzoesav, továbbá rejtett allergének (kukorica-, szójaolaj, búzaliszt, tejfehérje a konzervben, ételkeményítő, Ca-,Mg-sztearát állati zsír).

Az eleségallergia akár már fél éves kortól is kialakulhat, de általában csak idősebb korban okoz klinikai tüneteket. Az eleségallergia nem öröklődik (nincs genetikai predilekció), de vannak prediszponált kutyafajták, úgymint a boxer, tacskó, terrierek.

Leggyakoribb tünet az fej (pofa, áll) dörzsölése, az alsó testrész (hónalj, lágyéktájék) vakarása, a végbéltájék, a lábak, a mancsok nyalakodása, rágcsálása, fülgyulladás, lábujjak közötti bőrgyulladás. Gyomor és bélrendszeri panaszok (hányás, hasmenés) esetek csak 10-15%-ban jelentkeznek.

A diagnózis felállítása kizárólag a kizárásos diétával (eliminációs monodiétával) lehetséges, amely egyben a terápiás megoldást is jelenti. A kizárásos diétát (az adott fehérje forrást) mindig az adott állatra kell meghatározni, ezért az adott paciens számára megfelelő diétát a bőrgyógyászati vizsgálat során fogjunk megbeszélni.

A tulajdonosnak meg kell értenie a terápia szükségességét, mivel az eleségallergiát hosszútávon nem lehet gyógyszeresen kezelni.

Lehetőség van vérből eleségallergia vizsgálatra, de a vizsgálat eredménye megkérdőjelezhető! Ezért azt javaslom, hogy az eleségallergia vizsgálat árát költsük inkább az állat táplálására, amellyel egyben diagnózishoz is juthatunk.  

Allergiás betegeknél alkalmazható gyógyszerek

Kutyák bőrbetegségeinek a leggyakoribb tünete a vakaródzás. Ez különösen az allergiás bőrbetegségre igaz, ugyanis minden allergiás bőrbeteg habár különböző intenzitással, de vakaródzik. A mi feladatunk ezt a vakaródzást minél előbb megállítani, mivel a súlyos viszketegség súlyos bőrsebesedéshez és krónikus bőrgyulladáshoz vezet. Ehhez különböző gyógyszereket (glükokortikoid, oklacitinib, ciclosporin, antihisztamin, esszenciális zsírsavak, pentoxifyllin) és kezeléseket (hyposzenzitizálás) vehetünk igénybe. A gyógyszerek hatékonyságában, az általuk okozott mellékhatásokban és a gyógyszerek árában jelentős eltérések vannak. A következőkben ezeknek a gyógyszerek az előnyeit és a hátrányait ismertetem.

Gyógyszerek, jó hatékonysággal

Glükokortikoidok

A glükokortikoid hatékony gyógyszer a bőrgyulladás és a vakaródzás megszüntetésére, amely azt jelenti, hogy a gyógyszer a felszívódást követően azonnal csillapítja a viszketegséget. További előnye, hogy az ára is megfizethető (olcsó). Ellenben számos kedvezőtlen mellékhatása van, úgymint a fokozott falánkság, a vízfogyasztás növekedése, következményes gyakoribb vizeletürítés. Hosszútávon a szedése májkárosodást és mellékvese túlműködést okozhat, amelyet rendszeres vérvétellel szükséges nyomonkövetni. A falánkság elhízáshoz vezethet, továbbá a lakásban tartott kutyáknál a gyakoribb "sétáltatás" a legtöbb tulajdonos számára problémát okoz. A glükokortikoid rövid távon "biztonságosan" adható, mivel azonnal csillapítja vakaródzást és ez által megszüntethetjük a vakaródzásból adódó sebesedést. Ellenben a hosszútávon a használatát kerülni kell.

Cyclosporin

Jó hatékonysággal csillapítja a vakaródzást (hasonlóan a glükokortikoidokhoz), biztonságosan adható. A gyógyszer adásából adódó legtöbb mellékhatás a gyógyszer szedésének felfüggesztésével visszafordítható. A leggyakoribb mellékhatását a gyomor és bélcsatornára (hányás, hasmenés) fejti ki. Ezt a gyógyszert hosszútávon is alkalmazhatjuk az allergiás betegeinknél. Legfőbb hátránya, hogy drága.

Oklacitinib

Hazánkban egy éve forgalomban lévő gyógyszer, amely biztonságos és kiváló hatékonysággal csökkenti a vakaródzást. Gátol egy olyan enzimet, amely a vakaródzásért és gyulladásért felelős mediátorok termelődéséhez szükséges. Fő előnye, hogy gyorsan megszünteti a vakaródzást. Hátránya, hogy a gyógyszer gyorsan kiürül a szervezetből, ezért a fenntartó terápia során is mindennap be kell adni. A leggyakoribb mellékhatását a gyomor és bélcsatornára (hányás, hasmenés) fejti ki. Hosszabb távú terápiára is alkalmazhatjuk. A számos előnyös tulajdonsága mellett az oklacitinib tabletta is a költséges gyógyszerek közé tartozik.

Allergén Specifikus ImmunTerápia (ASIT)

A terápia feltétele, hogy előtte a vérből allergia vizsgálatot kell végeznünk, majd a kapott eredmény alapján határozhatjuk meg a hyposzenzitizáló oldatunk minőségét. Ezek az oldatok különböző koncentrációjú allergének sorozatát tartalmazzák. Az ASIT-val megtanítjuk a kutya szervezetét, hogy ne mutasson túlérzékenységet a környezeti allergénekre. A terápiára az esetek 70%-ban a kutyák jól vagy kitűnően reagálnak. Legfontosabb előnye, hogy nincs mellékhatása, eltekintve a nagyon ritkán előforduló azonnali típusú allergiás reakciótól. A terápiáról illetve a környezeti allergénekről a következő oldalakon részletesebben tájékoztatást is olvashatnak.

Gyógyszerek, közepes és csekély hatékonysággal

Antihisztaminok

Számos antihisztamin tartalmú gyógyszereket (diphenhydramin, hydroxyzin, chlorpheniramin) használhatunk, akár ezeket kombinálhatjuk is. Megfizethető áruk ellenére a hatékonyságuk változó. Továbbá nem hatnak azonnal, azaz minimum 1 hét folyamatos gyógyszerszedés után várhatjuk a vakaródzás mérséklését. Kutyáknál a mellékhatásaik elhanyagolhatóak, alkalmanként álmosságot okozhatnak. Önmagában vagy a glükokortikoidok mellé adjuk, azért hogy a glükokortikoid adagján csökkenthessünk.

Esszenciális zsírsavak (EFA, omega-3 és omega-6 zsírsavak)

Az esszenciális zsírsavak szerepet játszanak az egészséges szőr, bőr fenntartásában és részei az immunrendszernek is. Bár vakaródzás csillapító hatásuk csekély, segítenek helyreállítani a bőrre és szőrre jellemző természetes védekező mechanizmust. Helyreállítják a károsodott bőrfelszínt, csökkentik a gyulladásos területeket. Mivel ezek a készítmények (Megaderm olaj, Aptus Eforion forte kapszula) a kutyák a napi ideális zsírsav szükségletét tartalmazzák mellékhatásuk nincs.

Pentoxifyllin

A vakaródzás csökkentő hatása alacsony, de biztonságosan alkalmazható.

Helyi kezelések

A gyógyszeres vagy ASIT terápia mellett alkalmazzunk helyi kezeléseket is, amelyek segítenek a bőr és a szőrzet fertőtlenítésében, hidratálásában, a bőr zsírrétegének támogatásában illetve a helyi gyulladás csökkentésben.

· Hidratáló és fertőtlenítő samponok (Ermidra sampon, Leniderm sampon, Leniderm hab, Clorhexiderm forte sampon, Pyoderm sampon)

2. Helyi gyulladáscsökkentők (Cortavance spray, Cortizeme kenőcs)

3. Bőr zsírrétegének támogatása (Allerderm spot on)     

Allergia vizsgálat és a hyposzenzitizálás/allergén specifikus immunterápia (ASIT)

Az allergia teszt eredmény segítségével határozhatjuk meg azokat az allergéneket, amelyek felelősek házi kedvenceink vakaródzásáért és a viszketegségből adódó bőrtünetekért. Az allergiavizsgálatot az adott egyed véréből végezzük. A vérvételt megelőzően a hosszú hatású glükokortikoid készítmények adását kerülni kell.

Az allergia vizsgálat jelentősége, hogy megtudjuk azon allergének csoportját, amelyeket majd a hyposzenzitizáló oldatunknak tartalmaznia kell, tehát az oldatokat specifikusan az egyedre kell előállítani. A hyposzenzitizáció célja az immuntolerancia kialakítása azokkal az antigénekkel szemben, amelyekre az állat allergiás. Az ASIT 10 éves kor alatt ajánlott, minimum 3-4 hónapja fennálló bőrpanaszok esetében.

Az ASIT eredményessége kb. 75%, azaz az ASIT betegeink 75%-nak segít a vakaródzás megelőzésében. Csak a hyposzenzitizáló kezelés folyamán állapíthatjuk meg, hogy az adott paciensünk immunrendszere tolerálja-e az ASIT-t. Tehát a próbakezelés, azaz a hyposzenzitizálás nem minden esetben sikeres. A kezelést éveken át kell folytatni vagy az állat élete végéig, mivel a terápia megszüntetésekor a bőrtünetek ismét megjelennek.

A hyposzenzitizáló oldatunknak azokat az allergéneket kell tartalmaznia, amelyek az allergiás állat környezetében az év legtöbb hónapjában jelen vannak. Ezek a házipor és tárolási atkák, fű és a gyomnövényének pollenjei. A fák pollenjei csupán 1-2 hónapig lelhetők fel a környezetben (ezen idő alatt a viszketegséget gyógyszeresen kezelhetjük), ezért ezeket nem minden esetben szükséges a hyposzenzitizáló oldatunknak tartalmaznia. A bolha és az egyéb külső élősködők ellen nem alkalmazzuk az AIST-t, ezért az allergiás hajlamú állatoknál különösen fontos a rendszeres bolha kontroll. A bolha ellenes készítményt az állat életmódját (fürdés, fürdetés gyakorisága) figyelembe véve kell választani. Az allergiás betegeknek a tabletta formában kapható bolha ellenes készítményeket (Bravecto, Nexguard, Nexguard spectra, Simparica, Comfortis) javasoljuk, mivel a betegeink bőre sérült és ezeket az állatokat gyakran fürdetjük. Ajánlott az élesztőgomba (Mallassesia) elleni szenzitizálás.

Az allergén specifikus immunterápiát nem alkalmazhatjuk autoimmun betegségeknél, immuszuppreszált betegeknél, mellékvese túlműködés, súlyos fertőzés és szervi elégtelenség esetén. Továbbá nem használjuk vemhes állatoknál sem.