Nyúl fogászat

Nagyon sokan nem tudják de a nyulak rendszeres fogászati szűrése sokkal fontosabb mint a kutyák vagy macskák esetében, hiszen a nyulak fogai folyamatosan növekednek. Ezt a folyamatos növekedést megfelelő táplálással kordában lehet tartani. Sokszor viszont a megfelelő táplálás ellenére sem kopnak megfelelően a fogak és ez rágási problémákat okoz a nyulaknál. 

Nyúl fogazata

A nyulak különleges fogazattal rendelkeznek, ahogy a deguk, tengeri malacok és csincsillák is. 16 tejfoggal rendelkeznek, amit 8-10 hetesen váltanak át 28 db maradandó foggá. 6 db metsző és 22 db őrlő foggal rendelkeznek. Az állandóan növő fogaikat a táplálékukkal képesek koptatni, ebből a szempontból nagyon fontos, hogy táplálékuk legnagyobb részét széna tegye ki. A nem megfelelően koptatott fogak meghosszabbodnak így nagyobb nyomás kerül a fogakra amik akár ki is mozdulhatnak a helyükről. A kimozduló fogak nem érintkeznek megfelelően egymással, emiatt túlnövések keletkeznek. A nyulak 2-4 év körüli fogproblémái legtöbbször táplálkozás eredetűek, bár néhány fajtánál genetikai eredetű is lehet. A fogászati problémák nyulak és rágcsálók leggyakoribb megbetegedései. Minden rosszul evő nyuszinál gondolnunk kell a fogászati megbetegedésekre, így pácienseinknek javasoljuk a gyakori fogászati ellenőrzést. Fogászati probléma jelei lehetnek: kevesebb táplálék felvétel, fogyás, nyálzás, gubbasztás. 

Normál állású metszőfogak

Nyulak metsző fogaikat elsősorban a táplálék letépésére használják. A képen a megfelelően álló metszőfogak láthatóak, amit a gazdik akár odahaza is könnyedén ellenőrizhetnek.

Rendellenes metszőfogak

A metszőfogak rendellenes növekedése gyakran adódhat a rágófogak nem megfelelő záródásából.

Extrém elhanyagolt esetben a metszőfogak súlyos sebeket ejthetnek a száj nyálkahártyáján és a nyúl alig képes táplálkozni.

Rágófogak

A rágófogak a száj mélyén helyezkednek el, így vizsgálatuk csak állatorvosnál végezhető el. Éber állapotban otoszkópos vizsgálattal az őrlófogak 40-60%-ban láthatóak, így a fogbetegség gyanúja esetén altatásban kell átvizsgálni a fogazatot. Helytelen fogkopás esetén a felső fogakon kifelé az alsó fogakon befelé álló, úgynevezett csipkézettség alakulhat ki, ahogy a képeken is látható. Ezek a csipkék idővel sérülést okozhatnak a száj nyálkahártyáján, illetve a nyelv felületén. Ez fájdalommal jár a nyúlnak, így kevesebbet eszik, több vizet fogyaszt, rossz kedvű, bágyadt, alig van bélsara. Súlyos esetben akár gennyes folyamatok zajlanak le a szájüregben. A fogproblémák diagnosztizálásában nagy jelentősége van a koponyáról végzett röntgen elkészítésének is, hiszen a fogak koronái csak így láthatóak.

Rágófogak csiszolása

Rágófogakon kialakult csipkézettség korrigálása minden esetben csak altatásban végzett csiszolással végezhető el. Szükséges esetben akár a fogak kihúzása jelentheti a megoldást. Fontos tudni, hogy a rágcsálók fogászati problémái sokszor nem gyógyíthatók meg csak a megfelelő állapotot tudjuk fenntartani a rendszeres kezeléssel. Mindemellett fontos azt is tudni, hogy a fogászati problémák miatt legyengült nyulakat fecskendős kényszeretetésben kell részesíteni, amíg nem képes megfelelő táplálékot magától felvenni.