Nyúl étrend

A nyúl táplálása


Széna

A Széna kiváló rostforrás és a legfontosabb része minden nyúl étrendjének. A nyúl emésztőrendszerének optimális működéséhez nagy mennyiségűemészthető rostra van szüksége melyet a széna tartalmaz. Ezért a szénának állandóan a nyúl rendelkezésére kell állnia.

A rostnak több fontos szerepe van:

 • Védelmet nyújt a bélcsatorna mozgásának lelassulása, leállása ellen,

 • Véd a székrekedéstől, melyet a bélben felhalmozódott szőr okoz,

 • Növeli a széklet mennyiségét és víztartalmát,
 • Gondoskodik a vakbél megfelelő bakteriális egyensúlyának fenntartásáról


A nyúl emésztőtraktusa gyorsan feldolgozza a nagymennyiségű magas rost / alacsony kalóriatartalmú táplálékot. Túl kevés rost az étrendben komoly problémákat okozhat. 

A széna minősége nagyon fontos. A jó minőségű széna teljesen száraz, zöld színű, édes és fűszeres aromájú és általános kinézete étvágygerjesztő. Néhány ember szerint a jó széna illata hasonlít a dohány illatához. Fontos, hogy a széna ne tartalmazzon sok port. A szénapor kis részei is okozhatnak légzőszervi problémákat. Sok díszállatboltban árusított széna általában rossz minőségű, és a legtöbb nyúl nem eszi meg. Jobban tesszük, ha helyi gazdálkodóktól vagy tárolókból vásárolunk. A nedves szénának penész szaga van és súlyosan megbetegítheti a nyulat, tehát ettől azonnal meg kell szabadulni. Sötét, száraz helyen tároljuk, mivel a napfény tönkreteheti a benne lévő fontos vitaminokat és ásványi anyagokat.

Hogyan etessünk szénát?

 • A napi adag döntő része réti széna legyen.

 • Kínáljunk több különböző típusú szénát a változatosság miatt.

 • Ha szénarácsot használunk, akkor mindenképpen tegyünk a ketrec aljára is szénát, sok nyúl ugyanis nem szívesen eszik máshonnan.

 • A széna természetes termék, ezért normális, ha a különböző csomagok kinézete és illata kis mértékben eltér egymás- tól, még azonos márkán belül is.

 • A széna ne legyen penészes, dohos szagú, apróra töredezett, vagy poros. Ha nagyobb, vastagabb szálak is vannak benne, az viszont nem okoz problémát.

Ha beletömjük fonott kosarakba, üres papírgurigákba, vagy más játékos kedvet felkeltő tartókba, rávehetjük a kevésbé szénakedvelő nyuszikat, hogy több szénát egyenek. Egy másik módszer, hogy növeljük szénázó kedvét, hogy tegyük a szénát közvetlenül a padlóra, a lakóterületére, így az mindig elérhető számára és békésen válogathat kedvére a földről, ahogyan ezt a vadnyulak teszik.

Pelletált táp

Egy teljes értékű, pelletált táp segít, hogy a nyulak hozzájussanak minden szükséges vitaminhoz és ásványi anyaghoz. Egy rostban gazdag, az állat korának megfelelő, pelletált táp, a leginkább megfelelő. Ezek a tápok arról ismerhetőek meg, hogy minden szemcséjük egyforma alakú és méretű, nem lehet belőle válogatni. A nyúltápok jellemzően viszonylag kis méretű szemcsékből állnak, ezeket fogyasztják szívesen az állatok.

Hogyan etessünk tápot?

 • Válasszunk az állatunk korának megfelelő, pelletált, kedvtelésből tartott nyulaknak gyártott tápot.

 • Minden nyúltáp esetében elvárható, hogy legalább 20% rostot tartalmazzon (ha több, a nem baj, sőt, hasznos!). Az összetételt minden tápon köteles feltüntetni a gyártó, de a mi dolgunk, hogy ezt el is olvassuk.

 • Kerüljük el a magokat, kukoricát és gyümölcsöket tartalmazó keverékeket! A nyulak hajlamosak kiválogatni ebből a számukra ízletes falatokat és egyoldalúan táplálkozni. Ezek a keverék tápok alkalmatlanok a kedvtelésből tartott nyulak számára.

 • Kerüljük a hízónyulak számára gyártott tápokat. Bár ezek látszólag olcsóak, hosszú távú etetésük súlyos egészségügyi problémákhoz (pl. elhízás, húgykő képződés) vezet szinte minden esetben.

 • A napi adagot mindig mérjük ki! A tápot jól tisztítható, stabil tálba tegyük, amit a nyulunk nem tud felborítani. Ha a táp szennyeződik, akkor cserléjük ki tisztára.

Fűszer- és gyógynövények

A nyulaknak több ízlelőbimbójuk van mint nekünk és szeretik az erőteljes ízű táplálékot. A fűszernövények változatossá teszik napi étrendjüket. Lehet frissen adni vagy szárítva és kiváló választás a zsíros, cukros csemegék helyett. Ha van lehetősége megtermelni saját fűszer- gyógynövényeit, szárítson belőlük a téli hónapokra nyulának. Gyűjtésükkor azonban győződjön meg veszélytelen voltukról. Sok természetben található növény tartalmaz mérgező molekulákat, melyek ártalmasak, sőt halálosak lehetnek. Ne bízzon abban, hogy majd a nyuszi kiválasztja, hogy melyek ehetőek, melyek nem.

Zöldségek és jutalomfalatok

A jutalomfalatok kiválóan alkalmasak a nyúl-gazdi kapcsolat elmélyítésére. Ugyanakkor túl sok finomság esetén a nyulak hajlamosak meghagyni a többi eledelt és táplálkozásuk egyoldalúvá válhat. A közhiedelemmel ellentétben a nyulaknak nincs szükségük folyamatosan répára, joghurtos falatkákra, vagy magos rágórudakra. Sőt! Csak az alap táplálék elfo- gyasztása után kínáljunk természetes jutalomfalatokat. Ezek mennyisége ne haladja meg a teljes napi adag 5%-át, azaz néhány falatot.

A friss zöldségek egészséges és természetes részei a nyulak táplálékának. Jó vízforrásnak számítanak és hozzájárulnak a változatossághoz is. Ugyanakkor csak korlátozott mennyiségben szabad adni őket. Legfeljebb napi egyszer, néhány falatnyi zöldséget adjunk nyulunknak! Nem az a cél, hogy ezzel lakjon jól, ez csak változatosabbá teszi az étrendjét. A hangsúly továbbra is a szénán kell, hogy legyen. Kerüljük a fejes- és jégsalátát, valamint a "K" betűs zöldségeket (karalábé, kelkáposzta, stb.) mert ezek emésztőszervi problémákat okozhatnak. Zöldségeket és zöld növényi részeket - mint minden új táplálékot - csak fokozatos szoktatás után adjunk a nyulaknak, mert a hirtelen adagolás hasmenéshez vezethet.

A gyümölcsöket teljesen hagyjuk ki az étrendből. Az emberek számára termesztett gyümölcsök nagy mennyiségű cukrot, és nagyon kevés rostot tartalmaznak, mert mi így szeretjük. Ez ugyanakkor a nyulak emésztését akár végzetesen felboríthatja. E helyett adhatunk a szabad természetből gyűjtött zöld növényeket, melyek sokkal közelebb állnak a nyulak természetes étrendjéhez. Ilyenek lehetnek például a gyermekláncfű, az útifüvek, vagy a pásztortáska. Figyeljünk azonban arra, hogy nyulunk nem tudja felismerni a mérgező növényeket, így mindenképpen nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy biztonságos legyen, amit számára kínálunk. Tartsuk be a szabályt: ha mi nem ismerjük fel biztosan, hogy milyen növény van előttünk, akkor ne szedjük le a nyulunknak!